Meedoen

Wil je je aansluiten bij ons netwerk? Lees hieronder welke stappen je kan ondernemen.

De Schrijfwerkplaats

De Schrijfwerkplaats is creatief schrijven voor mensen die Nederlands leren. Jonge schrijvers begeleiden de deelnemers bij het oproepen en optekenen van hun verhalen. Het creatief schrijfproces is een aanvulling op de taallessen die de deelnemers volgen bij NT2-scholen en Taalcafés, en focust op de artistieke expressie in het Nederlands.

Deelnemers werken toe naar een publicatie. Ook presenteren ze het resultaat op podia, in podcasts en via (digitale) publicaties.

Schrijfwerkplaats, bundelpresentatie Utrecht © rechtenvrij

Literatuurnest

Literatuurnest is een ontmoetingsplek voor schrijvers, dichters en verhalenvertellers. Wie schrijft doet dat vaak alleen, zonder kantoor of collega’s. Wij bieden een schrijfwerkplaats waar je met andere schrijvers en lezers kunt sparren en feedback krijgt op je werk. Gezellig, vrijblijvend en zonder grote verwachtingen.

De werkgroepen van Literatuurnest komen een keer per maand samen in Nijmegen, Utrecht én digitaal via Zoom. Je kunt iedere maand een tekst voorleggen aan de groep, bijvoorbeeld een kort verhaal, gedicht, essay, theatertekst of spoken word-stuk. Literatuurnest is er voor iedereen die graag over teksten praat. Of je nou zelf een tekst wil voorleggen, of naar de teksten van andere schrijvers wil luisteren en wil meedenken.

Literatuurnest. Foto: Annelies Verhelst

Workshops

Wintertuin organiseert verschillende workshops, zoals de reeks Podcasten: van audio tot aflevering.

Hoe vertel je een (fictie)verhaal via audio? In drie workshops leren podcastexperts Jozien Wijkhuijs, Hanneke Hendrix en Randy Vermeulen je de fijne kneepjes van het vak: hoe monteer je een podcast, hoe kan geluid een aanvulling zijn op je tekst en hoe kun je een groter audioproject opzetten en financieren? Deze workshops zijn voor makers mét en zonder ervaring en kun je los of als reeks volgen.

Ben je benieuwd welke workshops je nog meer kunt volgen? Houd onze agenda in de gaten en schrijf je in!

Notulen van het Onzichtbare

Notulen van het Onzichtbare is Wintertuins online podium voor talent, experiment en verdieping. Op Notulen van het Onzichtbare lees je poëzie, proza, essays, columns, interviews en meer. Ook is er ruimte voor crossovers, bijvoorbeeld literatuur in beeld, video, muziek, beeldende kunst en podcast. Op de Notulen presenteren we onze makers, blijven we oud-makers volgen en verbinden we nieuwe schrijvers aan ons. Ook bieden we verdieping bij de uitgaven en producties die door de andere afdelingen van Wintertuin gemaakt worden.

Wil je ook werk insturen naar de Notulen? Dat kan via nvho@wintertuin.nl. Eens in de zes weken bespreken we deze teksten en laten we je weten of we die van jou willen publiceren.

Literaire events

Wintertuin organiseert tal van literaire events:

Op vrijdag 26 januari presenteren we de notoire Nijmeegse Gedichtennacht. Dit jaar vanuit het thema ‘Vriendschap is een illusie’. Soms een heel mooie illusie, soms een enorm teleurstellende en in het meest bijzondere geval simpelweg doordat de vriend in kwestie illusionist is. Verwacht een programma met dichters, woordkunstenaars en muzikanten, ieder jaar op een unieke locatie. Samen vieren we de dichtkunst en dansen we tot in de late uurtjes.

Het jaarlijkse Wintertuinfestival vindt plaats in alle zalen, gangen en kleedkamers van de Nijmeegse poptempel Doornroosje. Verwacht een programma vol voordrachten, gesprekken, interviews, workshops en optredens van gevestigde namen en opkomend talent.

Tijdens het Vergezichtenfestival op presenteren azc-bewoners en professionele schrijvers en artiesten in het asielzoekerscentrum hun verhalen aan bewoners en publiek. Op verschillende podia delen we verhalen uit alle hoeken van de wereld, is er muziek en zijn er exposities te bekijken.

Het festival Nieuwe Types staat in het teken van nieuwe schrijvers, nieuwe verhalen en nieuwe vertelvormen. Met voordrachten, performances, podcasts, presentaties, speeddates en workshops.

Benieuwd wat we nog meer organiseren? Houd dan onze agenda in de gaten.

Industriedag

De industriedag Nieuwe Types wordt speciaal georganiseerd voor makers en literair professionals en staat in het teken van jong talent. Het programma bestaat uit speeddates met prominenten uit het werkveld, workshops én het internationale panelgesprek Conversations. Bij dit laatste onderdeel gaan verschillende mensen uit de literaire wereld, van over de hele wereld, met elkaar in gesprek over gezamenlijk makerschap.

Individuele begeleiding

Bij Wintertuin bieden we literair talent aandacht en ruimte om te kunnen groeien. Samen met begeleiders gaan de makers op zoek naar de centrale vraagstukken en thematieken in hun werk en bespreken ze hun positie in het literaire veld en hun artistieke poëtica.

Een ontwikkeltraject bij Wintertuin duurt ongeveer drie jaar. Iedere maker wordt gekoppeld aan twee begeleiders om maandelijks te spreken over nieuw werk, het schrijverschap in bredere zin, specifieke opdrachten of andere projecten. Daarnaast bieden we de mogelijkheid om gebruik te maken van het platform van Wintertuin. Dat betekent dat we onze makers vragen om op te treden tijdens onze evenementen, teksten te publiceren op Notulen van het Onzichtbare en om mee te doen aan workshops en bootcamps.

Talentontwikkelaars bij Wintertuin scouten actief in hun zoektocht naar nieuw talent. Dat doen ze door literaire tijdschriften te lezen, evenementen en festivals te bezoeken en de schrijfopleidingen in de gaten te houden. Ook onze eigen schrijverswerkplaats Literatuurnest is een kweekvijver voor startende makers. Sommige makers benaderen ons ook zelf met hun vraag en ambitie. 

Workshop van Suus te Braak tijdens Nieuw Types. Foto: Christiaan Schulte