Wat doet Wintertuin?

We organiseren festivals, literatuurprogramma’s en workshops waarin we fictie als gids gebruiken om door deze tijd te navigeren. Dit doen we in theaters, bibliotheken, poppodia, azc’s, verzorgingshuizen, op scholen en online. 

We bieden schrijvers ruimte om te experimenteren en een platform om elkaar te ontmoeten. We coachen ze bij de ontwikkeling van een zelfstandige beroepspraktijk.

Binnen onze internationale schrijfprogramma’s werken auteurs, vertalers en literair professionals samen, over de grenzen tussen landen en talen heen. 

En we publiceren. We hebben een online literair platform De Notulen van het Onzichtbare. Ook geven we boeken uit: als visitekaartje van onze makers, maar ook om bijzondere verhalen vast te leggen. Zo maken we boeken met de verhalen van nieuwkomers, van oudere mensen in verzorgingshuizen en van inwoners van Curaçao.

We zijn altijd nieuwsgierig: naar nieuwe stemmen, die we een podium geven; naar nieuwe vormen van publiceren en schrijven, en naar manieren waarop we de literaire cultuur kunnen vernieuwen.

Aangesloten bij De Nieuwe Oost

Wintertuin is aangesloten bij netwerkorganisatie De Nieuwe Oost.

De afgelopen jaren heeft De Nieuwe Oost zich verder ontwikkeld tot een sterk netwerk binnen de kunst- en cultuursector waar talentvolle makers zich verder kunnen ontplooien en ontwikkelen tot makers met een zelfstandige, duurzame beroepspraktijk. De Nieuwe Oost vertegenwoordigt de twee kunstpraktijken Perfoming en Publishing en is het huis voor de nieuwe maakpraktijk waar verschillende disciplines onder vallen – theater en dans (Theater a/d Rijn) in Arnhem, muziek (BRUT) in Deventer en literatuur in Nijmegen. 

Logo van De Nieuwe Oost met ondertitel Performing & Publishing

Festivalhuis Nijmegen

Wintertuin houdt samen met de festivals InScience, Music Meeting en Go Short kantoor in het Festivalhuis, middenin het Nijmeegse stadscentrum. De gezamenlijke huisvesting zorgt voor een bundeling van kennis en ervaring en leidt ook tot cross-overs tussen de festivals. Het Festivalhuis bestaat uit de disciplines muziek, literatuur, film en wetenschap. 

Logo van het Festivalhuis: lila achtergrond en zwarte letters.