
talent
Wij bieden schrijvers ruimte om te experimenteren en een platform om elkaar te ontmoeten. We coachen ze bij de ontwikkeling van een zelfstandige beroepspraktijk.
Munganyende Hélène Christelle. Foto: Marco De Swart
Talentontwikkeling: van chapbooks tot het Slow Writing Lab
Bij Wintertuin bieden we literair talent aandacht en ruimte om te kunnen groeien. Dat doen we op verschillende manieren.
De meest intensieve vorm is ons talentontwikkeltraject voor beginnende literaire makers. Gedurende dit driejarige traject werkt een schrijver met twee begeleiders aan het opbouwen en professionaliseren van hun artistieke maakpraktijk. Daarnaast verbinden we de maker aan ons netwerk en platform, en bieden we ze workshops aan om hun schrijfpraktijk te verbreden en verdiepen. Tijdens deze ontwikkeltrajecten krijgen onze makers de mogelijkheid om een chapbook te ontwikkelen. Het chapbook is wat een ep is voor een muzikant, een visitekaartje voor de schrijver. In de laatste fase van het ontwikkeltraject treden we op als Agent voor Talent en vertegenwoordigen we de schrijver richting uitgevers.
Ben je benieuwd welke makers op dit moment in ons ontwikkeltraject zitten? Kijk dan hier.
Los van ons ontwikkeltraject kun je als schrijver aanschuiven bij Literatuurnest, onze schrijverswerkplaats in Nijmegen, Utrecht en online. Bij Literatuurnest bespreekt een groep beginnende schrijvers iedere maand nieuwe teksten en andere vraagstukken die bij het schrijverschap komen kijken. Deelnemers van Literatuurnest worden ook uitgenodigd voor workshops en andere evenementen van Wintertuin.
Wintertuin stond aan de voet van de nu geaccrediteerde schrijfopleiding Creative Writing aan ArtEZ hogeschool voor de kunsten. Daarnaast richtten we in samenwerking met Beeld en taal (Gerrit Rietveld Academie), Writing for Performance (HKU), het Nederlands Letterenfonds en Creative Writing ArtEZ het Slow Writing Lab op.