In december start bij Wintertuin een reeks workshops die draait om podcasten. Hoe vertel je een (fictie)verhaal via audio? In drie workshops leren podcastexperts Jozien Wijkhuijs, Hanneke Hendrix en Lotte van Gaalen je de fijne kneepjes van het vak: hoe monteer je een podcast, hoe kan geluid een aanvulling zijn op je tekst en hoe kun je een groter audioproject opzetten en financieren? Deze workshops zijn voor makers mét en zonder ervaring en kun je los of als reeks volgen.

Over deze workshops
De workshops vinden plaats op vrijdagen in december, januari en februari en vinden plaats op ons kantoor, in het Festivalhuis in Nijmegen (Mariënburg 75). Ze zijn dagvullend en duren van 10:00 tot 16:00. ’s Ochtends beginnen we plenair en delen de docenten hun kennis van de wondere wereld van podcasten. Na een geheel verzorgde lunch werk je met de andere deelnemers aan kleine opdrachten. Zo kun je meteen aan de slag met je nieuwe kennis! Voor elke workshop vragen we bovendien een korte voorbereiding.

Het is mogelijk om je voor een of twee losse workshops aan te melden. Je kunt ook een ticket bestellen voor de hele reeks, dat kan hier. Meedoen met de hele reeks kost €30,-. Voor een losse workshop betaal je €15,-. Hieronder lees je wanneer de workshops plaatsvinden, waar ze over zullen gaan en kun je per editie een ticket aanschaffen. Er is beperkt ruimte, dus meld je snel aan!

De basics – vrijdag 9 december
Tijdens de eerste workshop leert Jozien Wijkhuijs, schrijver, journalist en podcastmaker van o.a. Dat dus., je alles wat je moet weten over monteren, compleet dummyproof. Jozien laat je zien hoe je een podcast in elkaar zet en welk montageprogramma je daarvoor kunt gebruiken.

Verhaal en audio – vrijdag 27 januari
In de tweede workshop buigen we ons met schrijver, podcast- en hoorspelmaker Hanneke Hendrix (van o.a. De brandstapel, Ik ken iemand die) over de rol van geluid in een audioverhaal. Hoe bouw je spanning op met audio en welke geluidseffecten zijn wel een aanvulling op je verhaal en welke niet? Haal hier je ticket voor de tweede workshop.

Eindredactie en financiering – vrijdag 17 februari
In de derde workshop kijken we met Lotte van Gaalen naar het grotere verhaal. Lotte is zelfstandig radio- en podcastmaker en maakte o.a. podcasts voor VPRO, HUMAN, NS en diverse musea. Zij vertelt ons hoe je een verhalend audioproject opzet: waar kun je financiering vandaan halen en via welke wegen kun je een podcast überhaupt uitbrengen? Daarnaast laat ze zien waar je op moet letten als je podcast (zo goed als) af is. Haal hier je ticket voor de derde workshop.

Heb je nog vragen over de workshops of twijfel je of het iets voor jou is? Stuur dan een mailtje naar Thom (thom@wintertuin.nl).MEER NIEUWS

Het CELA-team poseert en kijkt omhoog naar de camera die hen van bovenaf fotografeert.

CELA was in Madrid!

Van 9 tot 14 mei kwamen 79 vertalers, 30 schrijvers, 6 literair professionals en 11 partners uit 10 landen in Europa samen in Madrid.

Xillan Macrooy zingt tijdens Each One Teach One op het podium en begeleidt zichzelf op de gitaar.

Typhoon coacht De Nieuwe Oost-makers bij het vertellen van hun persoonlijke verhaal

Hoe vertolk je als artiest je verhaal aan een publiek? Vier makers gingen tijdens Each One Teach One aan de slag met deze vraag.

opgemaakte afbeelding met tekst 'oproep: traineeship voor literair programmamakers'

Ben jij een literair programmamaker in spe?

In september 2023 start het eerste, eenjarige traineeship voor literair programmamakers. Iets voor jou?