Wintertuinmaker Steff Geelen tekent voor debuut bij De Bezige Bij

Op woensdag 10 juli tekende Wintertuintalent Steff Geelen voor hun debuut bij De Bezige Bij. Het boek, met de werktitel Koplopers, zal naar verwachting in 2026 in de boekwinkels liggen.

Steff is sinds 2021 maker bij Wintertuin en werd de afgelopen drie jaar begeleid door schrijvers Dennis Gaens en Nikki Dekker. Steff kwam binnen met een enorm diverse praktijk en een sterke performatieve kern. In het traject werd dan ook vooral gefocust op hoe teksten op papier (of digitaal) werken. Aanvankelijk lag de focus op poëzie, maar voor het chapbook besloot Steff korte verhalen te gaan schrijven. Hen sprak met de begeleiders onder andere over de (mogelijke) betekenissen van een beeld, de structuur van de verhalen en wat je wel en juist niet laat zien. Binnen een onwaarschijnlijk korte tijd heeft Steff zich het magisch realistische genre waarbinnen hen schreef eigen gemaakt. Zo voelt het wel vaker met Steff: alsof hen dit altijd al deed. 

Steff was tijdens hun traject betrokken bij veel verschillende projecten van Wintertuin: hen begeleidde de Schrijfwerkplaats en individuele schrijvers met een NT2-achtergrond, was actief als curator van festivalprogramma’s over engagement en speculatieve fictie, en voerde verschillende schrijfopdrachten uit, waarvan sommigen te lezen zijn op ons online podium Notulen van het Onzichtbare.

Chapbook De splitsingen

Het schrijven en publiceren van een chapbook is onderdeel van het talentontwikkeltraject bij Wintertuin. Een chapbook is geen debuut, maar een eerste kennismaking met het literaire veld. Je kunt het vergelijken met wat een ep is voor een muzikant. Het chapbook brengt een schrijver onder de aandacht bij uitgeverijen, programmeurs en andere literaire professionals. Steff publiceerde De splitsingen, op 10 november 2023. Het chapbook is een bundel vol korte verhalen over buitenbeentjes en shapeshifters, geïnspireerd door het ‘body-horror’ genre en fantastische literatuur. In de verhalen ontvouwt Steff werelden die op de onze lijken, maar waarin magische metamorfoses de levens van de personages, bruut of gestaag ontwrichten: een zwart gat opent zich aan de rand van de stad, een performance overschrijdt alle grenzen, lichamen veranderen in steen, vervellen of blijven zich verdubbelen. Altijd weerspiegelen de fabelachtige elementen de vervreemding van iemand die zich ergens niet langer thuis voelt.

Steff publiceerde De splitsingen, op 10 november 2023. Het chapbook is een bundel vol korte verhalen over buitenbeentjes en shapeshifters, geïnspireerd door het ‘body-horror’ genre en fantastische literatuur. In de verhalen ontvouwt Steff werelden die op de onze lijken, maar waarin magische metamorfoses de levens van de personages, bruut of gestaag ontwrichten: een zwart gat opent zich aan de rand van de stad, een performance overschrijdt alle grenzen, lichamen veranderen in steen, vervellen of blijven zich verdubbelen. Altijd weerspiegelen de fabelachtige elementen de vervreemding van iemand die zich ergens niet langer thuis voelt.

Meelezer Fiep van Bodegom bracht een fijne redactionele verdieping in de totstandkoming van het chapbook, en de ‘kantelende’ performance die Steff maakte met Marc Alberto en Abel Enklaar stond na de première op Nieuwe Types op een grote verscheidenheid aan podia in Nederland en België. 

De splitsingen is te bestellen via onze webshop. Op De Optimist lees je een fragment uit de bundel, getiteld “Wankelen heeft een slechte reputatie”.

 “De combinatie van hyperrealisme en vervreemding werkt aanstekelijk. Ieder verhaal heeft een ijzersterke openingszin, die je gelijk het verhaal intrekt.”

Julien Ignacio over De splitsingen

De splitsingen Steff Geelen

Ontwikkeltraject

Het tekenen van een contract betekent niet automatisch het einde van het ontwikkeltraject. Ook in deze laatste fase blijft Steff in gesprek met begeleiders Nikki en Dennis, waar nu de focus meer ligt op verdieping: van de teksten, van de professionele praktijk, van de volgende stap. Dat doen we met behulp van incidentele sessies met andere schrijvers en redacteuren. Na afloop van hun traject hopen we uiteraard nog vaak met Steff samen te werken als maker, curator en begeleider van talentvolle schrijvers die na hen komen.

Weet je waarom je duizelig wordt als je een foto op z’n kop bekijkt? Omdat je brein koortsachtig probeert het beeld om te draaien. Het kan maar niet accepteren dat er zich een andere realiteit aandient, een nieuwe logica, vreemde vormen en omtrekken. Daarom doen je ogen zeer. Daarom verlies je telkens je evenwicht. Het is niet het op-zijn-kop dat duizelig maakt, maar dat achterlijke, koppige brein van mij dat alles naar het oude wil.

– Fragment uit De splitsingen

Lees en luister meer van en door Steff:

Steff Geelen tekent voor debuut

Meer nieuws

Proostfoto De Nieuwe Oost, rechtenvrij

Subsidietoekenningen voor Wintertuin en De Nieuwe Oost

We kijken ernaar uit om de komende jaren spraakmakende programma’s en producties in de wereld te zetten.
CELA team © Alex Lomart

EU honoreert nieuw CELA-platform

De EU stelt 2,8 miljoen beschikbaar voor het nieuwe CELA-platform!
Boekcontract Uschi Cop

Uschi Cop tekent voor debuut

Het boek met werktitel 'De feminist' verschijnt naar verwachting begin 2026.