Nederlandse schrijvers voor CELA #3 bekend!

Met trots presenteren we de geselecteerde Nederlandse schrijvers voor de derde editie van CELA: Hanan Faour, Corinne Heyrman en Pete Wu

 

Naar aanleiding van onze open call ontvingen we negenendertig sterke aanmeldingen van gedebuteerde Nederlandse schrijvers, die door een commissie zorgvuldig zijn beoordeeld op kwaliteit, motivatie, (internationale) ambitie en aansluiting op de Europese markt. Daarnaast is er gestreefd naar een diverse selectie, waarbij rekening is gehouden met de thematiek en vorm van het werk, evenals het profiel en de beroepspraktijk van de schrijvers. 

 

Uiteindelijk is de keuze van de commissie gevallen op Hanan Faour, Corinne Heyrman en Pete Wu. Zij worden de komende twee jaar vertaald in alle CELA-talen en hun werk wordt aangeboden op verschillende Europese markten. Wij geloven dat deze drie jonge, beloftevolle schrijvers een prachtige staalkaart vormen van wat de Nederlandse literatuur heeft te bieden: in hun debuten schrijven ze over de biculturele identiteit en het schipperen tussen culturen en mentale kwetsbaarheid en de complexe rol van familie daarin.

Over de schrijvers

Hanan Faour

Hanan Faour (1998) is een Nederlands-Libanese schrijver in tekst, beeld en html. Ze studeerde af aan Creative Writing ArtEZ, waar ze inmiddels zelf lesgeeft in transmedia, AI & Barbie. Eerder won ze de El Hizja Literatuurprijs. Haar werk verscheen bij, op en in onder anderen De Revisor, Mooie Woorden en Crossing Border. schervenstad (2022) is haar debuutroman, waarmee ze werd genomineerd voor de Opzij Literatuurprijs 2023.

Portret Corinne Heyrman. Foto: Lin Woldendorp

Corinne Heyrman

Corinne Heyrman (1994) is schrijver, theater- en podcastmaker. Ze werkt steeds in nauwe samenwerking met de maatschappij en werkelijkheid. Zo schreef ze Het begin en zijn oneindigheid, een roman die onderzoekt waar een psychische kwetsbaarheid precies begint en of die ook eindigt, uitgekomen in 2022 bij De Arbeiderspers. Ze maakte Pink Sheep of the Family, een voorstelling van Het Zuidelijk Toneel waarin twee verschillende generaties trans*personen de term ‘familie’ ontleden. Als podcastmaker is Corinne verbonden aan collectief Horens en werkte ze mee aan o.a. Drie Uur ’s Nachts, Wie Wat Bewaart en maakte ze Met open ogen luisteren. Als schrijf- en performancedocent werkt ze aan ArtEZ University of the Arts, in PI Vught en woonzorgcentra.

 

Pete Wu

Pete Wu (1985) is schrijver en journalist. Hij debuteerde in 2019 met De bananengeneratie: over het dubbelleven van Chinese Nederlanders van nu bij uitgeverij Das Mag. Dat werd genomineerd voor de Brusseprijs voor beste journalistieke boek en door Theater Oostpool op de planken gebracht in 2022-24. In 2020 verscheen zijn documentaireserie Pete en de Bananen op tv voor VPRO en was hij columnist bij de Volkskrant. In 2023 toerde hij als ambassadeur van de Week van het Nederlands met een performance door Nederland en België. In oktober 2024 verschijnt een verhalenbundel met sprookjes die zijn moeder vroeger vertelde. Pete werkt momenteel aan een roman en een filmscenario.

Vertalingen, workshops en internationale festivals

Vanaf september gaan Hanan, Corinne en Pete met negen vertalers aan de slag om hun teksten te vertalen naar het Bulgaars, Italiaans, Oekraïens, Pools, Roemeens, Servisch, Sloveens, Spaans en Tsjechisch. Daarnaast volgen ze internationale schrijf- en vertaalworkshops en gaan ze op werkweek naar Turijn samen met de 162 andere schrijvers en vertalers die deelnemen aan deze editie. Ze bouwen aan hun internationale professionele netwerk en treden op tijdens een van de grote literaire festivals die door de CELA-partners worden georganiseerd.

 

De schrijvers nemen van september 2024 tot en met december 2025 deel aan het project. In de herfst van 2025 volgt een nieuwe oproep voor schrijvers. Wil je hiervan op de hoogte blijven? Abonneer je dan op de nieuwsbrief van CELA.

Over CELA

CELA(Connecting Emerging Literary Artists) is een Europees talentontwikkelingsprogramma waarbinnen 165 literaire makers uit 11 Europese landen de kans krijgen om te werken aan hun (internationale) netwerk en aan het ontwikkelen van hun professionele literaire vaardigheden. Ze delen hun verhalen, maken nieuw werk, en overbruggen de afstanden tot elkaar, de literaire industrie en het Europese publiek. 

 

Dit jaar ging de derde en tot nu toe grootste editie van CELA van start, die zal duren tot en met 2028. CELA wordt mede gefinancierd door het Creative Europe programma van de Europese Unie.

 

 

Ontdek in de komende maanden alle 165 deelnemers via de website van CELA en blijf via onze socials en de nieuwsbrief op de hoogte van al het belangrijkste CELA-nieuws!

Meer nieuws

Steff Geelen tekent voor debuut

Steff Geelen tekent voor debuut

Het boek heeft de werktitel 'Koplopers' zal naar verwachting in 2026 verschijnen.
Proostfoto De Nieuwe Oost, rechtenvrij

Subsidietoekenningen voor Wintertuin en De Nieuwe Oost

We kijken ernaar uit om de komende jaren spraakmakende programma’s en producties in de wereld te zetten.
CELA team © Alex Lomart

EU honoreert nieuw CELA-platform

De EU stelt 2,8 miljoen beschikbaar voor het nieuwe CELA-platform!