Maureen Ghazal

Maureen Ghazal (1995) is dichter, schrijver en performer. In 2018 studeerde ze af aan de Willem de Kooning Academie en in datzelfde jaar won ze de El Hizjra-literatuurprijs voor haar poëzie. Haar werk werd onder andere gepubliceerd in De Gids, De Revisor en Extra Extra Magazine. Ze trad op, op podia als Crossing Border Festival, Read My World en Nacht van de Arabische literatuur. In haar werk schrijft ze over geboortegrond, het verbinden van talen en landschappen en vrouw-zijn. Maureen zit in het ontwikkeltraject van Wintertuin en werkt momenteel aan haar chapbook.

Maureen Ghazal door Gaby Jongenelen

‘Mijn vader leerde me niets uit het oog te verliezen
op die manier zou het moederland blijven bestaan
ik besluit dichtbij huis te blijven en mijn hartslag te begraven 
in het slaperige landschap – een bewijs van oorsprong.’

(uit: Ik kus mijn schouders om ze te zegenen’)

Over Maureen

In haar ontwikkeltraject onderzoekt Maureen embodiment in schrijven. Ze gaat na hoe haar lichaam een rol kan spelen in haar schrijfproces; op welke manieren haar lichaam kan schrijven en verhalen kan genereren. Door los te komen van haar bureaustoel, te experimenteren met verschillende schrijfhoudingen en aandachtig te luisteren naar welke verhalen haar lichaam wil vertellen, wil ze het idee doorbreken dat schrijven enkel een geestelijke bezigheid is. Momenteel schrijft ze aan haar chapbook dat gaat over lichamelijke heling, de omgeving die daarvoor nodig is en womanhood.

Maureen over haar werk: 
‘Ik schrijf poëzie, autofictie en non-fictie en zoek naar manieren om die verschillende genres met elkaar te verbinden. Tussenvormen binnen de literatuur vind ik interessant, evenals multidisciplinaire werken. Binnen die verschillende vormen maak ik werk over de betekenis van (geboorte)grond, ontworteling en lichamelijkheid. In taal onderzoek ik de verbinding tussen mens en grond. Mijn schrijfproces probeer ik lichamelijk te maken; wandelen en orale verteltradities vormen een belangrijk onderdeel in mijn werk.’

Portret Thom Wijenberg. Foto: Gaby Jongenelen
Voor vragen kun je terecht bij Thom Wijenberg.

thom@wintertuin.nl