Wintertuinmaker Uschi Cop tekent voor debuut bij de Arbeiderspers

Op maandag 24 juni tekende Wintertuintalent Uschi Cop voor haar debuut bij de Arbeiderspers. Het boek heeft de werktitel De feminist en verschijnt naar verwachting in het voorjaar van 2026. Wij kunnen niet wachten! 

 

Uschi is sinds 2021 maker bij Wintertuin. Ze is schrijver en curator van Hyster-x en woont in Brussel. Ze werd de afgelopen twee jaar begeleid door schrijver Willem Claassen en redacteur Stefanie Liebreks. In hun maandelijkse sessies focusten ze vooral op de ontwikkeling van Uschi’s korte verhalen, de thematiek en de onderlinge samenhang van de teksten. Rouw, feminisme, machtsrelaties in intimiteit en het creatieproces zijn thema’s die Uschi in haar werk uitdiepte.

Chapbook Zwaktebod

Onderdeel van het talentontwikkeltraject bij Wintertuin is het schrijven en publiceren van een chapbook. Een chapbook is geen debuut, maar een eerste kennismaking met het literaire veld. Je kunt het vergelijken met wat een ep is voor een muzikant. Het chapbook brengt een schrijver onder de aandacht bij uitgeverijen, programmeurs en andere literaire professionals. Uschi publiceerde Zwaktebod, op 10 november 2023. Het boek is een verhalenbundel over zes levens die getekend zijn door een verlangen naar zingeving. De personages in Zwaktebod worden ingeklemd tussen het narratief dat hun werd voorgeschreven en een toekomst waar ze zelf de pen vasthouden. Gebukt onder scheve machtsverhoudingen en eenzaamheid zoeken ze een weg naar elkaar, reiken elkaar de hand in trance. 

 

Zwaktebod is te bestellen via onze webshop. Je leest een fragment ‘De sofaconstante’ op Hard//Hoofd.

 

 

 “Uschi slaagt erin om de lezer een andere werkelijkheid in te zuigen om een ontwikkeling in haar personages te verduidelijk, zonder het mysterie of de realiteit kwijt te raken.”

Annelies Verbeke over Zwaktebod

 

Uschi heeft alle mogelijkheden van het ontwikkeltraject aangegrepen en benut. In de totstandkoming van haar chapbook vroeg ze schrijver Nina Weijers om mee te lezen, en ze werkte samen met maker Margot Timmermans om een originele performance te ontwikkelen naar aanleiding van de verhalen. De performance ging in première tijdens de industriedag Nieuwe Types, waarna Uschi er vervolgens nog mee op verschillende podia in Nederland en België stond. 

 

Eind van het traject bij Wintertuin?

Het tekenen van een boekcontract betekent niet automatisch het einde van het ontwikkeltraject. Voor de laatste fase gingen we met Uschi in gesprek over welke verdieping ze nog in haar werk en praktijk zocht. Een van de vraagstukken die op tafel kwamen was de nieuwsgierigheid naar meer intuïtie en lichamelijkheid in haar werk. Daarom werkt Uschi nu nog in enkele sessies samen met schrijver en performer Marieke Polderdijk. Na afloop van haar traject hopen we uiteraard nog vaak met Uschi samen te werken als maker, curator en wellicht begeleider van talentvolle schrijvers die na haar komen.

 

 

“Ze kon het extra jaar goed zien nu: een lijn aan haar mond, de rimpel op haar voorhoofd die iets dieper was geworden. Aan de waslijn hing haar onderbroek te drogen. Het bloed had een bruine vlek achter-gelaten, een vlek die er niet meer uit zou gaan. Ze opende het gordijn, daarna het venster en keek naar buiten. Door haar dunne hemd heen kon ze de lucht over haar tepels voelen strijken. De geur van geroosterde kastanjes en bloed, het geluid van een stationair draaiende auto, in de verte het gekrijs van een vogel die haar naam leek te roepen. Overzicht.”

 

– Fragment uit Zwaktebod

 

Lees en luister meer van en door Uschi:

Meer nieuws

Steff Geelen tekent voor debuut

Steff Geelen tekent voor debuut

Het boek heeft de werktitel 'Koplopers' zal naar verwachting in 2026 verschijnen.
Proostfoto De Nieuwe Oost, rechtenvrij

Subsidietoekenningen voor Wintertuin en De Nieuwe Oost

We kijken ernaar uit om de komende jaren spraakmakende programma’s en producties in de wereld te zetten.
CELA team © Alex Lomart

EU honoreert nieuw CELA-platform

De EU stelt 2,8 miljoen beschikbaar voor het nieuwe CELA-platform!