Terugblik 2023 in 10 hoogtepunten
Wintertuin kijkt met veel plezier en trots terug op 2023. We organiseerden goedbezochte evenementen, ondersteunden weer veel talentvolle schrijvers en realiseerden bijzondere literaire producties die op tal van podia te zien waren. Ook internationaal was Wintertuin actief, in heel Europa en op Curaçao, waar we een reeks bijzondere boeken publiceerden.
Hieronder lees je een korte terugblik op een aantal hoogtepunten van het afgelopen jaar. Met veel dank natuurlijk aan ons publiek, onze deelnemers, onze schrijvers en makers en onze ondersteuners! We wensen je een liefdevol, literatuurrijk en gezond nieuwjaar en hopen je in 2024 tegen te komen bij een van de vele Wintertuinactiviteiten.
10 Highlights van 2023
De Europese Commissie ondersteunt de komende vier jaar een nieuwe en nog grotere editie van ons schrijf- en vertaalproject CELA (Connecting Emerging Literary Artists). Samen met partners uit 11 Europese landen verbinden we 120 literaire makers, over de grenzen tussen landen en talen heen. Zo bieden we schrijvers, vertalers en lezers uit kleine taalgebieden, zoals het Nederlands, een grotere kans.
Dichters en kunstenaars maakten voor het project Nieuwe Gronden samen korte poëtische films. Deze ‘cinepoems’ gingen in première tijdens een succesvolle editie van het Wintertuinfestival en zijn geselecteerd voor onder meer het Berlijnse ZEBRA Poetry Film Festival en het Nederlands Poëziefilm Festival.
Bij Wintertuin bieden we literair talent aandacht en ruimte om te kunnen groeien. Dit doen we onder meer met driejarige talentontwikkeltrajecten. In 2023 verwelkomden we drie nieuwe makers: Maaike Rijntjes, Thom Wijenberg en Jasper Albinus. Een belangrijke stap in dit traject is het maken van een chapbook. Dit jaar verschenen de chapbooks van Steff Geelen en Uschi Cop, de bijbehorende performances toonden ze in Arnhem, Amsterdam, Rotterdam, Leeuwarden en Brussel.
Notulen van het Onzichtbare bestaat vijf jaar! Wintertuins online podium voor talent, experiment en verdieping geeft aandacht aan literatuur in de brede zin des woords. Dat leverde ruim 650 publicaties op: poëzie, proza, beeldverhalen, theaterteksten, essays, columns, interviews, podcasts en inkijkjes in bijzondere literaire projecten.
Wist je dat wij jaarlijks meer dan vijftig evenementen organiseren? Van grote publiekstrekkers als het Wintertuinfestival tot leesprojecten op middelbare scholen en van schrijfworkshops in verzorgingshuizen tot feedbacksessies voor beginnende schrijvers. Sinds vorig jaar is het Vergezichtenfestival toegevoegd aan dit rijtje. Dit bijzondere festival vond dit jaar plaats in azc Nijmegen-Oost en bracht schrijvers, azc-bewoners, artiesten, buurtbewoners en publiek van alle leeftijden samen. Een uitverkochte en zomerse dag gevuld met eten, optredens, workshops, dansen en nieuwe ontmoetingen!
De Moldavische schrijver Paula Erizanu en vertaler Charlotte van Rooden verbleven als Wintertuins Writer & Translator in Residence een maand lang in het Nijmeegse Besiendershuis. Ze schoven aan bij onze industriedag, gingen in gesprek met makers en professionals, gaven masterclasses en schreven en vertaalden nieuw werk.
Met open ogen luisteren is een artistiek onderzoek naar psychische kwetsbaarheid. Zes mensen die een psychische ontregeling kennen, bij henzelf of een naaste, maakten in samenwerking met schrijver en voormalig Wintertuinmaker Corinne Heyrman een luistervertelling. We toeren met deze audioportretten langs festivals en zorgcongressen.
Onze makers vielen in de prijzen! Merlijn Huntjens won met zijn collectief PANDA de Inspiratieprijs van Cultuurfonds Limburg. Maxine Palit de Jongh ontving de Young Artistsupport Amsterdam Award en haar theatermonoloog Vecht werd genomineerd voor de BNG Theaterprijs. Moni Zwitserloot werd genomineerd voor de Gelderse Bokaal en voormalig Wintertuin-maker Jante Wortel stond met haar debuutroman Weerlicht op de shortlist van De Bronzen Uil.
De uitverkochte editie van Nieuwe Types, onze industriedag voor makers en literair professionals, stond in het teken van netwerken en kennisdeling. Op het programma stonden onder meer workshops, speeddates met deskundige en een internationaal panelgesprek over de toekomst van het auteurschap.
Dit jaar verschenen er bij Wintertuin Uitgeverij verschillende nieuwe uitgaves van Curaçaose schrijvers: de verhalenbundel Oro is goud van Maghalie van der Bunt-George en het eerste chapbook uit het talentontwikkeltraject op Curaçao van maker Aline Abdul. Dit is tevens het eerste Papiamentstalige chapbook dat Wintertuin uitgeeft. Daarnaast verscheen de Papiamentstalige editie van Faya Lobi van Ange Jessurun, waarvan bovendien de Nederlandse uitgave haar vierde druk beleefde.