Ghanese theatermaker Rita Richardson Artist in Residence van het Wintertuinfestival

Het Wintertuinfestival, dat op Tweede Paasdag 1 april plaats gaat vinden, gaat dit jaar over het thema ‘Taal als een thuis’. De Ghanese kunstenares Rita Richardson verblijft in de week rondom het festival als Artist in Residence in Nijmegen.

Rita Richardson is theatermaker, filmmaker, dichter en community-artist. Ze is artistiek leider van Zaafadi Black Arts, een Ghanees productiehuis waarmee ze voorstellingen en films maakt. Rita ontwikkelt rituelen via theater en poëzie en kaart hiermee maatschappelijke vraagstukken aan. Met haar werk onderzoekt ze manieren om ons opnieuw te verbinden met plekken die veranderen, bijvoorbeeld door klimaatverandering. Zo maakte ze samen met de inwoners van een Ghanees dorp een afscheidsritueel van een door droogte en vervuiling geteisterde rivier, waardoor zwemmen en water drinken niet meer mogelijk was.

Tijdens haar residentie gaat Rita samen met kunstenaar Marieke Polderdijk en studenten van Creative Writing ArtEZ werken aan een literaire zintuiglijke performance, die op het festival te ervaren zal zijn.

Op 1 april duiken schrijvers, muzikanten, kunstenaars en publiek in het thema ‘taal als een thuis’, om samen te ervaren hoe vergankelijk en beweeglijk taal eigenlijk is. We gaan op zoek naar de rafelranden van de taal: Wie of wat ontzegt ons de toegang tot taal en, aan de hand van taal, tot de wereld? Kan taal ook een thuis zijn voor onze natuur? Wat heeft een rivier ons te vertellen?

Meer nieuws

Steff Geelen tekent voor debuut

Steff Geelen tekent voor debuut

Het boek heeft de werktitel 'Koplopers' zal naar verwachting in 2026 verschijnen.
Proostfoto De Nieuwe Oost, rechtenvrij

Subsidietoekenningen voor Wintertuin en De Nieuwe Oost

We kijken ernaar uit om de komende jaren spraakmakende programma’s en producties in de wereld te zetten.
CELA team © Alex Lomart

EU honoreert nieuw CELA-platform

De EU stelt 2,8 miljoen beschikbaar voor het nieuwe CELA-platform!