Ontwikkeltraject

Bij Wintertuin bieden we literair talent aandacht en ruimte om te kunnen groeien. Samen met begeleiders gaan de makers op zoek naar de centrale vraagstukken en thematieken in hun werk en bespreken ze hun positie in het literaire veld en hun artistieke poëtica.

Een ontwikkeltraject bij Wintertuin duurt ongeveer drie jaar. Iedere maker wordt gekoppeld aan twee begeleiders om maandelijks te spreken over nieuw werk, het schrijverschap in bredere zin, specifieke opdrachten of andere projecten. Daarnaast bieden we de mogelijkheid om gebruik te maken van het platform van Wintertuin. Dat betekent dat we onze makers vragen om op te treden tijdens onze evenementen, teksten te publiceren op Notulen van het Onzichtbare en om mee te doen aan workshops en bootcamps.

Steff Geelen en Uschi Cop met hun chapbooks. Foto: Christiaan Schulte

De weg naar het ontwikkeltraject

Talentontwikkelaars bij Wintertuin scouten actief in hun zoektocht naar nieuw talent. Dat doen ze door literaire tijdschriften te lezen, evenementen en festivals te bezoeken en de schrijfopleidingen in de gaten te houden. Ook onze schrijverswerkplaats Literatuurnest is een kweekvijver voor startende makers. Sommige makers benaderen ons ook zelf met hun vraag en ambitie. Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief om hiervan op de hoogte te blijven. Kijk bij het kopje ‘Aanmelden’ om te lezen hoe je je kan aanmelden.

Met iedere nieuwe maker waarin we interesse hebben, vindt eerst een kennismakingsgesprek plaats. Dit gebeurt op basis van toegestuurd werk en een motivatiebrief, die ons meer vertelt over de thema’s en ideeën in het werk van de maker. We bespreken wat Wintertuin te bieden heeft, maar ook wat we ervoor terugvragen en inventariseren welke wensen de maker heeft. Als dat op elkaar aansluit en er is wederzijds enthousiasme, starten we met een traject.

Wintertuin kijkt bij de beoordeling van aanmeldingen naar hoe ver de maker al is, welke stappen die zelf heeft ondernomen in de ontwikkeling van het schrijverschap en de kwaliteit van het werk. Criteria als leerbereidheid, ervaring met feedback, vermogen tot reflectie op de eigen positie, opstelling jegens het culturele veld en de toewijding aan het eigen werk spelen een grote rol bij het bespreken van de aanmeldingen en kennismakingsgesprekken.

Drie fasen

Het traject is opgedeeld in drie fasen, maar elke schrijver volgt een traject op maat. We kijken wie wat nodig heeft en gaan op zoek naar de begeleiders die daar het best bij passen.

  • In de eerste fase maken de makers kennis met de begeleiders en ons platform. Ze onderzoeken hun eigen schrijverschap en de manieren waarop ons platform hierop een aanvulling kan zijn.
  • In de tweede fase werken ze aan een chapbook of een ander eindproduct.
  • In het derde jaar werken de makers toe naar het einde van hun traject en de verdere professionalisering van hun maakpraktijk. Dit kan door (samen) op zoek te gaan naar een uitgever via Agent voor Talent, maar ook door te zoeken naar opdrachtgevers en andere passende platformen. Sommige makers zijn niet op zoek naar een uitgever. Zij vestigen hun maakpraktijk in andere vormen van schrijven en literatuur, bijvoorbeeld door te schrijven voor theater, te werken met audio of beeld, door op een podium te staan of door schrijflessen te verzorgen. Deze makers ondersteunen we bijvoorbeeld bij het oprichten van een stichting, het schrijven aan een subsidie-aanvraag, het openstellen van ons multidisciplinaire netwerk en het organiseren van gesprekken met relevante professionals, of het (co)produceren van een project.


Benieuwd welke schrijvers er momenteel in het ontwikkeltraject zitten? Hier vind je een overzicht van al onze makers.

chapbooks © Elske Nissen

Wat gebeurt er na het ontwikkeltraject?

Wanneer een maker alle fasen heeft doorlopen, werken we samen toe naar het einde van het ontwikkeltraject. Ook na afloop blijven we graag met hen in contact, en samen met andere oud-makers ontstaat er een rijk netwerk aan kennis en ervaring in de literaire sector. Om die kennis uit te wisselen organiseren we meetings voor onze oud-makers. Daarnaast blijven velen van hen werken als begeleiders voor de nieuwe lichtingen, als workshopdocenten en natuurlijk als artiest op een van onze evenement. We adviseren onze oud-makers waar nodig en koppelen hen aan de juiste personen in ons uitgebreide netwerk. Bovendien kunnen zij ons altijd benaderen met een idee voor een samenwerking of project. De podiumproductie De Twintigers is een goed voorbeeld hiervan.

Uitwisseling

Om de uitwisseling tussen onze makers aan te moedigen, organiseren we meermaals per jaar makersmeetings. Hierbij leren de makers elkaar en elkaars werk beter kennen. Ook bieden we hen inspirerende workshopdagen en masterclasses aan. Deze zijn erop gericht om hun maakpraktijk verder te verdiepen, uit te breiden en te professionaliseren. Zo hebben we in het verleden workshops georganiseerd over essayistiek (van Marja Pruis), recensies schrijven (van Alfred Schaffer), genrefictie (van Javier Sagarna), interviewen (van Jellie Brouwer) en online branding (van Merel Wildschut).

Laarpoerlaar (c) Marco de Swart

Begeleiding

Wintertuin werkt zoveel mogelijk circulair: makers die het ontwikkeltraject afsluiten worden vaak teruggevraagd als begeleider. We koppelen hen op basis van hun kennis en expertise aan startende makers. Tijdens de begeleidingsgesprekken gaan ze met de maker in gesprek over hun schrijfpraktijk en de vragen die ze daarbij hebben. Een tekst is daarbij vaak het uitgangspunt, maar zeker niet het enige onderwerp. Vaker nog komen de thematieken en de onderwerpen die de maker onderzoekt aan bod, maar spreken ze over betaalde opdrachten, de schrijfroutine en het leren kennen van het eigen proces.

Iedere maker werkt met twee begeleiders. In een jaarlijks evaluatiegesprek kijken we terug op het voorgaande jaar, maar blikken vooral ook vooruit op de plannen van een maker. Aangezien de meeste begeleiders zelf ook maker zijn, kunnen ze hun eigen ervaringen met het makerschap in zetten bij de begeleiding. Daarnaast organiseert Wintertuin jaarlijks workshops over schrijfcoaching om de kwaliteit van de begeleiding hoog te houden.

Makers die bij Wintertuin met regelmaat begeleiden zijn:

Simone Atangana Bekono, Fiep van BodegomWillem ClaassenNikki DekkerDennis GaensCorinne HeyrmanLotte LentesStefanie LiebreksLaurens van de LindeHannah Chris LomansElske van LonkhuyzenJoost Oomen, Yentl van Stokkum, Yvonne Zeegers, Nisrine Mbarki en Thom Wijenberg.

Aanmelden​​

Ben je zelf een startende maker en door bovenstaand verhaal geïnteresseerd om je aan te sluiten bij Wintertuin? Iedereen kan zich aanmelden voor ons ontwikkeltraject. Als je in aanmerking wil komen, stuur je een motivatiebrief (maximaal 1 A4) en een voorbeeld van recent werk naar ontwikkeltraject@wintertuin.nl. Je mag werk opsturen in alle genres en vormen (verhalen, poëzie, essay, spoken word, performance, podcastproductie, etc.), maar graag niet meer dan 2000 woorden proza, 5 gedichten of 5 minuten audio of video. Dit werk hoeft niet gepubliceerd of af te zijn. NB: houd je aan de aanlevervoorwaarden en bundel je werk zoveel mogelijk in één bestand, dan weet je zeker dat we het goed en volledig bekijken.

Een kleine groep redacteuren bij Wintertuin leest en beoordeelt twee keer per jaar alle binnengekomen aanmeldingen. Alle inzendingen die vóór 1 maart zijn ontvangen worden in maart behandeld, inzendingen die vóór 1 oktober binnenkomen worden in oktober gelezen. Stuur je na die leesmomenten een aanmelding op, dan kan het even duren voor je iets van ons hoort. Je krijgt altijd een ontvangstbevestiging.
 
Bespreek in je motivatiebrief op je eigen manier de volgende criteria: 
– Hoe ver ben je als maker? Heb je zelf al stappen ondernomen in de ontwikkeling van je makerschap, zoals publicaties in tijdschriften, optredens, cursussen of eigen projecten etcetera?
– Welke andere kansen heb je als maker al benut? Deed je bijvoorbeeld mee aan andere ontwikkelprogramma’s, werk je al aan een debuut of heb je al een uitgeefcontract?
– Hoe past een ontwikkeltraject bij de fase waar je nu in zit? Wat denk je aan een traject bij specifiek Wintertuin te hebben: wat kom je halen en wat kom je brengen?
– Hoe ziet je huidige makerschap en je praktrijk eruit? Hoeveel tijd is er om daadwerkelijk aan maken toe te komen en heb je de headspace om je te ontwikkelen?
Kun je reflecteren op je makerschap? Welke thema’s en vormen behandel je in je werk en waarom? Wat wil je graag leren en waarom? Hoe zie je de toekomst van je makerschap voor je?
 
Op basis van deze criteria én de kwaliteit van het ingestuurde werk word je wel of niet uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Op basis van dit gesprek beslissen we of je een ontwikkeltraject willen aanbieden.

 

Voordracht Joost Oomen op Nieuwe Tijd. Foto: Elske Nissen