Op tweede paasdag 10 april staan uitgesproken verhalen centraal tijdens het Wintertuinfestival, hét jaarlijkse literatuurfestival in Nijmegen. Het thema van deze editie luidt Je bevond je hier. Onze leefomgeving staat onder druk, klimaatverandering zorgt ervoor dat de aarde niet meer is wat zij was. Wij willen met dit festival in kaart brengen waar we waren en waar we heen gaan. Wij zijn ervan overtuigd dat schrijvers ook cartografen zijn, die ons een plek kunnen geven: in de geschiedenis, in het heden, in de toekomst, in de oceanen, op de planeet, in het heelal, op social media, op het internet, in verhalen. Dit thema wordt samen met de festivalbezoekers onderzocht in voordrachten, interviews en (muzikale) performances van gevestigd en aanstormend talent. 

Het uitgebreide programma toont de veelzijdigheid van literatuur: van klassieke voordrachten en spoken word tot experimentele performances, muziek en luistervertellingen. Schuif aan bij gesprekken met onder meer Adriaan van Dis, Clarice Gargard, Marjolijn van Heemstra, Gijs Wilbrink en Nikki Dekker. Onderzoek queer taalgebruik, bekijk poëtische films of maak kennis met schrijvers uit Slovenië, Italië en Tsjechië. Denk samen met Joost Oomen, Dean Bowen en andere makers mee over de vraag ‘wat maakt literatuur tot literatuur?’ of luister naar de muzikaal-literaire crossovers die gecreëerd zijn voor de programma’s Poetracks en Talkpoeder. Er zijn performances van Lisa Weeda, Ellen Deckwitz, Asha Karami en talloze andere aanstormende en gevestigde schrijvers: met meer dan dertig programma’s is er voor ieder wat wils. Het volledige programma vind je op wintertuinfestival.nl.

Literair voorprogramma
Ongeduldig? Geen probleem: Wintertuin warmt het publiek alvast op met een literair voorprogramma, dat onder meer bestaat uit een leesclub, filmvertoning, schrijf- en vertaalworkshops én een campuscollege met de Volkskrant-beeldcolumnist Jip van den Toorn. Daarnaast lees je vanaf 21 maart poëzie in de buitenlucht op vijftien plekken in de Nijmeegse binnenstad. Verder publiceren we op ons online podium Notulen van het Onzichtbare allerhande teksten en podcasts rondom het thema. 

Je bevond je hier
Het thema van deze editie van het Wintertuinfestival is Je bevond je hier. Aan de hand van fictie wordt er vormgegeven aan dat wat we achterlaten en waar we heen (kunnen) gaan. In verdiepende en performatieve programma’s wordt er gereflecteerd op onder meer klimaat(verandering), stemgeving aan niet-menselijke entiteiten, rituelen, identiteit en interculturaliteit. 

MEER NIEUWS

Winnaar Ceren Uzuner tijdens de uitreiking van de Afstudeerprijs 2022 © Elske Nissen

Ceren Uzuner wint de Afstudeerprijs 2022

Ceren Uzuner van Creative Writing ArtEZ is de winnaar van de Afstudeerprijs. De prijs werd voor de achtste keer uitgereikt door Wintertuin.

header vacature stagiairs

Wintertuin zoekt stagiairs (x/v/m) voor september t/m januari of februari

We zoeken drie enthousiaste stagiairs (x/v/m) die onze organisatie voor een aantal maanden komen versterken.

Deelnemers van Verhalenhuis - Park Zuiderhout en projectleider Noortje Kessels poseren in twee rijen en laten de camera lachend hun bundel zien.

Verhalenhuisbundel Park Zuiderhout (Teteringen)

In een paar bijeenkomsten tekenden bewoners van woonzorgorganisatie Park Zuiderhout hun eigen verhalen op.