Na een jaar waarin we elkaar eindelijk weer in een volle festivalzaal of op de dansvloer troffen, hebben we in 2023 opnieuw een programma met gloedvolle performances en uitgesproken festivals voor je, met veel ruimte voor nieuw talent en vernieuwend literair werk. We kijken er naar uit om jou weer te verwelkomen bij Wintertuin in 2023!

We kijken met trots terug op 2022 en delen hieronder onze hoogtepunten:

Het was een druk jaar voor ons allergrootste project: Connecting Emerging Literary Artists (CELA). Tijdens de montageweek in Madrid werkten we met alle 115 deelnemers aan verschillende podiumproducties. Hiermee toeren we in 2022-2023 met schrijvers en vertalers langs 10 Europese landen. In 2022 bezochten we festivals in onder meer Belgrado, Ljubljana en Krakau.

‘Hoe is het om mens te zijn?’ Dit vroeg een sociale robot aan mensen met dementie tijdens het project Robotstories, dat Wintertuin samen met partners uit de zorg en wetenschap organiseert.

De eerste editie van het Vergezichtenfestival (foto) in azc Grave stond in het teken van verhalen uit alle hoeken van de wereld. Een zomerse dag vol voordrachten, muziek, workshops, exposities en eten, voor jong en oud.

In 2022 breidden we ons talentontwikkeltraject uit met vijf nieuwe makers: Moni Zwitserloot, Maxine Palit de Jongh, Lin An Phoa, Puck Füsers en Maureen Ghazal.

Oud-maker Lisa Weeda won De Bronzen Uil voor haar debuutroman Aleksandra.

Nikki Dekker werd door de Volkskrant uitgeroepen tot Literair Talent van 2023. Deze titel ging eerder naar Joost Oomen (2021) en Lisa Weeda (2022), die eveneens aan ons talentontwikkeltraject deelnamen.

In 2022 verschenen drie debuten van uitgestroomde makers: Weerlicht van Jante Worteldiepdiepblauw van Nikki Dekker en Het begin en zijn oneindigheid van Corinne HeyrmanMax Hermens en Merel van Slobbe tekenden een contract voor hun debuut.

We organiseerden 6 edities van onze Schrijfwerkplaats voor nieuwkomers: in Grave, Antwerpen, Roermond, Utrecht, Rotterdam en Deventer. Dit resulteerde in 5 bundels met verhalen en gedichten van 42 deelnemers.

Met het festival Nieuwe Types | Nieuwe Tijd luidden we in het laatste weekend van oktober zowel de wintertijd als onze nieuwe vorm van programmeren in. Een vorm waarin we meebewegen met de seizoenen: van onderzoek, gesprekken en residenties in de winter naar een buitenwaartse beweging in de lente, die we openen met het Wintertuinfestival op tweede paasdag 2023.

Wintertuin startte talentontwikkeltrajecten op Curaçao en bracht daarnaast twee boeken van Curaçaose schrijvers uit: Faya Lobi van Ange Jessurun en Mica in theekleurig water van Germaine Jong Loy. De boeken waren in no-time uitverkocht; deze maand verscheen de tweede druk.

Kun je een taal maken waarin iedereen zich thuis voelt? Met het project Pidgin maakten we samen met Explore the North en kunstenaar Ahilan Ratnamohan een nieuwe taal voor de stad Zwolle.

De Litouwse schrijver Lina Simutyté verbleef als Wintertuins Writer in Residence een maand lang in het Nijmeegse Besiendershuis. Ze ging in gesprek met makers en professionals, gaf masterclasses en optredens en schreef nieuw werk.

Ons online podium Notulen van het Onzichtbare werd ook in 2022 veel gelezen, met als best bezochte publicaties teksten van onze nieuwe makers, de genomineerden voor de Afstudeerprijs, de Schrijfwerkplaatspublicatie Getuigen van Oorlog en de speeches die Joost Oomen en Manon Uphoff schreven voor festival Nieuwe Tijd.

Onder leiding van Joost Oomen en Wout Waanders trokken twaalf talentvolle debutanten met de literaire show De Twintigers langs theaters en festivals door heel Nederland en Vlaanderen.

Wintertuin vormt samen met het in Deventer gevestigde BRUT (gespecialiseerd in muziek) en het Arnhemse Theater a/d Rijn (theater & dans) De Nieuwe Oost. In 2022 ontwikkelde De Nieuwe Oost zich verder door tot een sterk netwerk binnen de kunst- en cultuursector. Dit doen we door samen te werken vanuit de kennis en kracht van de vele disciplines.

MEER NIEUWS

Het CELA-team poseert en kijkt omhoog naar de camera die hen van bovenaf fotografeert.

CELA was in Madrid!

Van 9 tot 14 mei kwamen 79 vertalers, 30 schrijvers, 6 literair professionals en 11 partners uit 10 landen in Europa samen in Madrid.

opgemaakte afbeelding met tekst 'oproep: traineeship voor literair programmamakers'

Ben jij een literair programmamaker in spe?

In september 2023 start het eerste, eenjarige traineeship voor literair programmamakers. Iets voor jou?

Deelnemers van de Schrijfwerkplaats staan en zitten verspreid door de ruimte en poseren statisch voor de foto. Onderling wordt anderhalve meter afstand gehouden.

Schrijfwerkplaats Deventer start op 3 november

Kom verhalen, gedichten of columns schrijven. In het Nederlands. Je krijgt hulp van een professionele schrijver: Esther Sprikkelman. Je beste teksten verschijnen in een boekje.