Bestaat er heimwee naar een taal? En kun je een taal maken waarin iedereen zich thuis voelt?

De afgelopen maanden sprak kunstenaar Ahilan Ratnamohan inwoners van Zwolle die het Nederlands als tweede taal hebben. Op Festival Het Tussenland op 4 en 5 juni presenteren de Oprichters van Pidgin Zwolle voor het eerst de nieuwe taal van de stad Zwolle die zij samen maakten. Ahilan en de deelnemers van het project spraken in verschillende bijeenkomsten over hun moedertalen en de moeilijkheden die zij tegenkomen wanneer ze Nederlands spreken. Met woorden uit al deze talen richtten zij een nieuwe taal op.

Festival Het Tussenland 

Tijdens Festival Het Tussenland maakt het publiek op 4 en 5 juni voor het eerst kennis met de nieuwe taal voor Zwolle. Op zaterdag om 13.30 uur en 15.30 uur en op zondag om 14.15 uur en 16.00 uur. Het festival vindt plaats in het Ter Pelkwijkpark in Zwolle en de toegang is gratis. Wel kan de bezoeker via een QR-code een bijdrage geven aan de artiesten. 

In het Pidgin Zwolle Instituut wordt de nieuwe taal afgetrapt met een feestelijke openingsceremonie. Ook geven de Oprichters een les in Pidgin Zwolle en is er een lezing. Aan het einde van het Instituut kan het publiek eigen woorden aandragen en in gesprek gaan over de nieuwe taal. Meer informatie is te vinden op festivaltussenland.nl.

Over Pidgin Zwolle

Ahilan en de Oprichters van Pidgin Zwolle maakten een lijst met woorden die zij missen in het Nederlands, met grammatica die zij zouden willen veranderen of lastig vinden en met nieuwe regels voor de uitspraak van woorden. Met het Nederlands als basis hebben zij vervolgens de nieuwe taal Pidgin Zwolle gemaakt. Een mix van Nederlands en de andere talen die in Zwolle gesproken worden.

Cultuureducatiefestival WOEST

Naast de presentatie op Festival Het Tussenland geeft Pidgin Zwolle ook workshops over de nieuwe taal aan schoolklassen. Van 30 mei t/m 3 juni op Cultuureducatiefestival WOEST. Deze workshops zijn niet publiekelijk toegankelijk. Op de hoogte blijven van Pidgin? Kijk dan op pidginx.com

Pidgin Zwolle is een project van productiehuis Explore the North, kunstenaar Ahilan Ratnamohan (onderdeel van Brussels kunstenaarscollectief ROBIN) en Wintertuin en wordt vanuit de Proeftuin Meertaligheid ondersteund door We the North.

MEER NIEUWS

Deelnemers van een workshop zitten op een rij en luisteren aandachtig

Workshops Podcasten: van audio tot aflevering

In drie workshops leren podcastexperts Jozien Wijkhuijs, Hanneke Hendrix en Lotte van Gaalen je de fijne kneepjes van het vak.

Groep afstudeerders van de Afstudeerprijs, op de rug gefotografeerd, zet zich schrap voor een buiging, terwijl ze een staande ovatie krijgen van het publiek.

Festival in Arnhem en Nijmegen over nieuwe schrijvers, nieuwe verhalen en nieuwe vertelvormen

Houd de laatste vrijdag en zaterdag van oktober vrij in je agenda, want deze twee festivaldagen wil je niet missen.

Voordracht in de spotlight op het Wintertuinfestival.

Wintertuinfestival viert uitgesproken verhalen

Van klassieke voordrachten en spoken word tot experimentele performances, muziek en luistervertellingen.