Bestaat er heimwee naar een taal? En kun je een taal maken waarin iedereen zich thuis voelt?

De afgelopen maanden sprak kunstenaar Ahilan Ratnamohan inwoners van Zwolle die het Nederlands als tweede taal hebben. Op Festival Het Tussenland op 4 en 5 juni presenteren de Oprichters van Pidgin Zwolle voor het eerst de nieuwe taal van de stad Zwolle die zij samen maakten. Ahilan en de deelnemers van het project spraken in verschillende bijeenkomsten over hun moedertalen en de moeilijkheden die zij tegenkomen wanneer ze Nederlands spreken. Met woorden uit al deze talen richtten zij een nieuwe taal op.

Festival Het Tussenland 

Tijdens Festival Het Tussenland maakt het publiek op 4 en 5 juni voor het eerst kennis met de nieuwe taal voor Zwolle. Op zaterdag om 13.30 uur en 15.30 uur en op zondag om 14.15 uur en 16.00 uur. Het festival vindt plaats in het Ter Pelkwijkpark in Zwolle en de toegang is gratis. Wel kan de bezoeker via een QR-code een bijdrage geven aan de artiesten. 

In het Pidgin Zwolle Instituut wordt de nieuwe taal afgetrapt met een feestelijke openingsceremonie. Ook geven de Oprichters een les in Pidgin Zwolle en is er een lezing. Aan het einde van het Instituut kan het publiek eigen woorden aandragen en in gesprek gaan over de nieuwe taal. Meer informatie is te vinden op festivaltussenland.nl.

Over Pidgin Zwolle

Ahilan en de Oprichters van Pidgin Zwolle maakten een lijst met woorden die zij missen in het Nederlands, met grammatica die zij zouden willen veranderen of lastig vinden en met nieuwe regels voor de uitspraak van woorden. Met het Nederlands als basis hebben zij vervolgens de nieuwe taal Pidgin Zwolle gemaakt. Een mix van Nederlands en de andere talen die in Zwolle gesproken worden.

Cultuureducatiefestival WOEST

Naast de presentatie op Festival Het Tussenland geeft Pidgin Zwolle ook workshops over de nieuwe taal aan schoolklassen. Van 30 mei t/m 3 juni op Cultuureducatiefestival WOEST. Deze workshops zijn niet publiekelijk toegankelijk. Op de hoogte blijven van Pidgin? Kijk dan op pidginx.com

Pidgin Zwolle is een project van productiehuis Explore the North, kunstenaar Ahilan Ratnamohan (onderdeel van Brussels kunstenaarscollectief ROBIN) en Wintertuin en wordt vanuit de Proeftuin Meertaligheid ondersteund door We the North.

MEER NIEUWS

opgemaakte afbeelding met tekst 'oproep: traineeship voor literair programmamakers'

Ben jij een literair programmamaker in spe?

In september 2023 start het eerste, eenjarige traineeship voor literair programmamakers. Iets voor jou?

Cover van 'Onze Lichamen': een felgele omslag met een paarse gekrabbelde lijn. Titel en namen van de auteurs in zwarte letters verspreid over de pagina.

Literaire zine Onze lichamen

Onze lichamen is een literaire zine voor en door trans mensen, gemaakt naar aanleiding van de demonstratie voor zelfbeschikking in de transzorg die Trans Zorg Nu Nijmegen organiseerde op 18 september 2022.

Fragment van de cover van 'Iedereen heeft buren'. Twee getekende figuurtjes bevinden zich in verschillende gebouwen, in een gele/oranje/groene achtergrond, en kijken naar elkaar.

Bundelpresentatie: Schrijfwerkplaats Rotterdam

Kom op 30 september naar de Rotterdamse bibliotheek voor de bundelpresentatie van Wintertuins Schrijfwerkplaats.