Op 1 oktober gaat de verfilming van Zomervacht, de bestseller van de Nijmeegse schrijver en dichter Jaap Robben, in première bij LUX. Om dit te vieren organiseren wij samen met LUX en Bibliotheek Gelderland Zuid een aantal programma’s in de aanloop naar de vertoning. 

 

Kroegcollege: de avond van de adaptaties

Zo duik je op woensdag 27 september met ons Café de Plak in voor een avond over adaptaties! Volg in vogelvlucht een college door Rob van den Bergh over boekverfilmingen, omlijst met performances van kunstenaars die in muziek, poëzie en theater een nieuwe betekenis geven aan Jaap Robbens gevierde boek. 

Voormalig stadsdichter van Nijmegen Wout Waanders draagt zijn poëtische adaptatie voor, voormalig Wintertuinmaker Jordi Lammers schreef een column over Zomervacht, en jazzsaxofonist Kika Sprangers performt haar muzikale vertaling. Als klap op de vuurpijl geeft Zomervacht-regisseur Joren Molter een uniek inzicht in het maak- en adaptatieproces van de film. 

Entree is gratis, maar meld je wel even hier aan!

 

Leesclub XL

Daarnaast kun je op zaterdagavond 30 september samen met andere lezers én Jaap Robben zelf in gesprek over Zomervacht tijdens de Leesclub XL in Bibliotheek Gelderland Zuid. De auteur wordt geïnterviewd en beantwoord graag al jullie lezersvragen. Kaarten voor de leesclub koop je hier.

 

Filmpremière

Op zondag 1 oktober vindt de première van Zomervacht plaats in de filmzalen van LUX, inclusief een voorgesprek met Jaap Robben waar hij o.a. een alinea uit het boek zal voordragen die de film niet heeft gehaald. Ook de regisseur van Zomervacht, Joren Molter, is aanwezig. Koop hier kaarten voor de filmvertoning inclusief voorgesprek.

 

Over Zomervacht

Tijdens een broeierige zomervakantie zit Brian opgescheept met de zorg voor zijn zwaar verstandelijk gehandicapte broer Lucien. Maar hoe zorg je voor iemand als je niet weet wat hij nodig heeft? Hoe maak je de juiste keuzes als je nog zoveel te ontdekken hebt? In Zomervacht leren de broers Lucien en Brian elkaar kennen tegen een rauwe achtergrond vol schroot en roestig ijzer. Stoffige caravans, zoemende wespen en opengehaalde knieën vormen de arena voor een verhaal over twee jongens die het met elkaar zullen moeten doen.

 

Dit programma is een samenwerking tussen Bibliotheek Gelderland Zuid, Wintertuin en LUX en wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Nijmegen.

MEER NIEUWS

Deelnemers van de Schrijfwerkplaats staan en zitten verspreid door de ruimte en poseren statisch voor de foto. Onderling wordt anderhalve meter afstand gehouden.

Schrijfwerkplaats Deventer start op 3 november

Kom verhalen, gedichten of columns schrijven. In het Nederlands. Je krijgt hulp van een professionele schrijver: Esther Sprikkelman. Je beste teksten verschijnen in een boekje.

Xillan Macrooy zingt tijdens Each One Teach One op het podium en begeleidt zichzelf op de gitaar. Foto: Nathan Reinds

Typhoon coacht De Nieuwe Oost-makers bij het vertellen van hun persoonlijke verhaal

Hoe vertolk je als artiest je verhaal aan een publiek? Vier makers gingen tijdens Each One Teach One aan de slag met deze vraag.

Deelnemers van een workshop zitten op een rij en luisteren aandachtig. Foto: Elske Nissen

Workshops: Activisme en schrijven

Dit najaar organiseert Wintertuin drie workshops over activisme en schrijven. In iedere workshop richten we ons met een ervaren schrijver op een specifiek genre. Met Simone Atangana Bekono schrijven we horrorverhalen, met Floor Rusman columns en met Zaïre Krieger maken we spoken word.