De wereld staat in brand – of was dat altijd al zo? In ieder geval blijven schrijvers zoeken naar manieren om een antwoord te bieden op maatschappelijke veranderingen en eigen vraagstukken. Waar halen ze hun brandstof vandaan en raakt die soms op?

Op deze vraag formuleren Tommy Wieringa*, Tiemen Hiemstra*, Tülin Erkan, Uschi Cop, Steff Geelen en Tialda Hoogeveen een antwoord tijdens de Brandgevaar!. Deze literaire tournee organiseert Wintertuin samen met Vlaamse en Nederlandse partners deBuren, Frontaal en Explore the North. Tijdens drie shows in Brussel, Rotterdam en Leeuwarden brengen de schrijvers performances, voordrachten en gaan ze met elkaar in gesprek.

Een onderdeel van deze tournee zijn de chapbookperformances van onze makers Uschi Cop en Steff Geelen. Begin november verschijnen bij Wintertuin Uitgeverij hun chapbooks. Van Uschi verschijnt Zwaktebod, een bundel met claustrofobische verhalen over personages wiens leven wordt getekend door een verlangen naar zingeving. Voor het verschijnen van haar chapbook ontwikkelde Uschi een existentiële monoloog over de illusie van het narratief en het ontstaansproces van Zwaktebod. Tegelijkertijd publiceert Steff hun chapbook De splitsingen, een verhalenbundel vol buitenbeentjes en shapeshifters, waarin magische metamorfoses de levens van de personages op hun kop zetten. Tijdens hun performance brengt Steff een van de verhalen uit de bundel tot leven met beeld en audio.

De Brandgevaar!-tournee zal in november te zien zijn op de volgende data en locaties:
– zaterdag 18 november in Brussel: tijden en tickets.
– zondag 19 november in Rotterdam: tijden en tickets.
– vrijdag 24 november in Leeuwarden, op Explore the North: tijden en tickets**

Daarnaast presenteren Uschi en Steff hun chapbooks ook in Amsterdam, namelijk op vrijdagavond 1 december bij Perdu. Voor meer informatie over dit programma en tickets klik je hier. Dit programma maakt geen onderdeel uit van de Brandgevaar!-tournee. 

*Tommy Wieringa en Tiemen Hiemstra zijn niet op alle tourdata te zien. Voor exacte informatie over de schrijvers die meedoen aan de voorstellingen zie de linkjes per datum en locatie.

**Uschi en Steff presenteren hun chapbooks en chapbookperformances op zaterdag 25 november nogmaals uitvoerig op Explore the North. Voor de chapbookperformance van Uschi vind je hier meer informatie en voor die van Steff kijk je hier.

MEER NIEUWS

Omslag Faya Lobi Papiaments

‘Faya Lobi’ in het Papiaments verschenen bij Wintertuin Uitgeverij

Van het boek 'Faya Lobi' van Ange Jessurun is nu ook een Papiamentstalige versie verschenen bij Wintertuin Uitgeverij.
Wintertuinsessie Merlijn Huntjens illustratie

Mariken Heitman en Broeder Dieleman schuiven aan bij literaire talkshow over gember en creatieve processen

Op donderdag 25 mei presenteert schrijver Merlijn Huntjens een literaire talkshow in het Nijmeegse Festivalhuis met o.a. Mariken Heitman en Broeder Dieleman.

Verwacht: verhalenbundel ‘Oro is goud’ van Maghalie van der Bunt-George

Op vrijdag 23 september verschijnt bij Wintertuin Uitgeverij Oro is goud, het debuut van de Nederlands-Curaçaose schrijver Maghalie van der Bunt-George.