Ceren Uzuner is de kersverse winnaar van de Afstudeerprijs 2022! Ceren, die dit jaar afstudeerde aan de opleiding Creative Writing aan ArtEZ, nam de prijs in ontvangst voor haar afstudeertekst Je zal mijn ouders nooit ontmoeten op 28 oktober tijdens de industriedag van festival Nieuwe Types. Ze verraste de jury met een mooi geschreven, uniek, scherp en kritisch werk, dat bovenal ongedwongen was.

Voor de achtste keer op rij reikte Wintertuin de Afstudeerprijs uit aan de student met het beste afstudeerwerk. Studenten van de schrijfopleidingen van de Gerrit Rietveld Academie, het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en ArtEZ University of the Arts konden tot 14 juli hun werk insturen.

De jury en genomineerden
De jury van de Afstudeerprijs bestond dit jaar uit Sholeh Rezazadeh (auteur), Jibbe Willems (theaterauteur, -bewerker en -vertaler), Maud Vanhauwaert (docent, dichter) en Esma Moukhtar (docent, redacteur, auteur). Naast winnaar Ceren Uzuner met Je zal mijn ouders nooit ontmoeten (Creative Writing, ArtEZ) waren Mila Haak (Schijnbaar eindeloos – Writing for Performance, HKU), Wietse Leenders (Hannah of de val – Creative writing, ArtEZ), Tine Tabak (De regenrenner – Writing for Performance, HKU), Mona Thijs (Schootheuvel – Woordkunst, Koninklijk Conservatorium Antwerpen) en Ilse van der Velden (ROL – Creative Writing, ArtEZ) ook voor de prijs genomineerd.

Winnaar en prijzen
De jury bewonderde “de uiteenlopende schoonheid in zo’n jonge groep scheppers en vond het spijtig slechts één werk te kunnen bekronen”. Desondanks kwam er voor hen een overtuigende winnaar naar voren. Over het afstudeerwerk van Ceren zei de jury: “Een mooi geschreven, uniek, scherp, kritisch werk, dat bovenal ongedwongen is. Dankzij de sterke beelden zat iedereen meteen middenin het verhaal en wilde daar zo lang mogelijk blijven. Een bitterzoet verhaal dat verteld en gelezen moet worden.”

Ceren ontving een cheque ter waarde van 500 euro, zal het podium beklimmen tijdens het avondprogramma van Nieuwe Types en krijgt een publicatie op een nog nader te bepalen platform. Bovendien treden de winnaar en de overige genomineerden op bij diverse festivals en podia, waaronder Mensen Zeggen Dingen, Woordnacht en Frontaal.

MEER NIEUWS

Het CELA-team poseert en kijkt omhoog naar de camera die hen van bovenaf fotografeert.

CELA was in Madrid!

Van 9 tot 14 mei kwamen 79 vertalers, 30 schrijvers, 6 literair professionals en 11 partners uit 10 landen in Europa samen in Madrid.

Cover van 'Onze Lichamen': een felgele omslag met een paarse gekrabbelde lijn. Titel en namen van de auteurs in zwarte letters verspreid over de pagina.

Literaire zine Onze lichamen

Onze lichamen is een literaire zine voor en door trans mensen, gemaakt naar aanleiding van de demonstratie voor zelfbeschikking in de transzorg die Trans Zorg Nu Nijmegen organiseerde op 18 september 2022.

nimma aan zee poster

Te zien op Nimma aan zee: Toekomstdenkers – Eva Meijer

Op zaterdag 10 juni, tijdens het kunst voor klimaat festival Nimma aan zee, reizen we naar een toekomst tijdens een debat onder begeleiding van bekend schrijver en kunstenaar Eva Meijer.