Nieuwe Types | vrijdag 28 oktober | Theater a/d Rijn | Arnhem
Op vrijdag 28 oktober draait het programma om jong talent. Overdag vindt er een industriedag plaats voor makers en literair professionals. Het programma bestaat uit speeddates met prominenten uit het werkveld, workshops met onder meer Connie Palmen én een nieuwe editie van het internationale panelgesprek Conversations. Bij dit laatste onderdeel gaan verschillende mensen uit de literaire wereld, van over de hele wereld, met elkaar in gesprek gaan over gezamenlijk makerschap. Vervolgens wordt de winnaar van de Afstudeerprijs 2022 bekendgemaakt. Wintertuin reikt deze prijs voor de achtste keer uit aan de student met het beste afstudeerproject, afkomstig van de schrijfopleidingen van Nederland en Vlaanderen.

De festivalavond is voor iedereen toegankelijk en biedt optredens van talentvolle nieuwe makers in diverse disciplines. Zo presenteert onze maker Merlijn Huntjens zijn chapbook de zee zwaait terug met een unieke performance in woord en beeld. Dennis Gaens gaat in gesprek met dichter Babeth Fonchie Fotchind voor een liveopname van de podcast de Schrijfopdracht. Literair tijdschrift Op Ruwe Planken presenteert hun nieuwste nummer, oud-Schrijfwerkplaatsdeelnemer Simo Shaif draagt voor en makers Nicole Kaandorp en Edan Azulay zorgen voor de muzikale omlijsting in het programma Talkpoeder.

In de weken voorafgaand aan het festival verschijnen er nieuwe afleveringen van de podcast Radio Debuut, waarin debutanten Nikki Dekker, Corinne Heyrman en Jante Wortel vertellen over debuteren en het belang van literatuur. Bekijk het hele programma op nieuwetypes.nl

Nieuwe Tijd | zaterdag 29 oktober | Festivalhuis | Nijmegen
Op zaterdag 29 oktober gaat het publiek samen met Wintertuin de wintertijd in. Tijdens de festivalavond Nieuwe Tijd ligt de focus op nieuwe schrijvers en vernieuwende podiumproducties, maar met een compleet ander programma dan de dag ervoor. Met voordrachten en performances van onder meer Manon Uphoff, Joost Oomen en Siham Amghar. De bands Shaemless en blikwinkel verzorgen een muzikale vertolking van de poëzie van Saskia de Jong in Poetracks, en Ashley Ho, Daniëlle Zawadi en Steff Geelen geven een voorstelling op het snijvlak van poëzie, spoken word en dans in Dictieland. Maar dit is nog lang niet alles. Bekijk het hele programma op festivalnieuwetijd.nl

Writer in Residence
Elk jaar biedt Wintertuin een internationale opkomende schrijver een residentie aan in Nijmegen. Het doel hiervan is om deze startende literaire maker te verbinden aan een netwerk van schrijvers, uitgevers en programmamakers en om hun werk te vertalen, waardoor  de internationale uitwisseling van literatuur wordt gestimuleerd. In november verblijft de Litouwse schrijver Lina Simutyté in het Besienderhuis aan de Waal. Aan het einde van de residentie schrijft ze over haar ervaringen in Nijmegen, die vertaald en gepubliceerd worden na haar vertrek. Kennismaken met Lina kan tijdens Nieuwe Tijd op 29 oktober.  

MEER NIEUWS

Deelnemers van de Schrijfwerkplaats staan en zitten verspreid door de ruimte en poseren statisch voor de foto. Onderling wordt anderhalve meter afstand gehouden.

Schrijfwerkplaats Deventer start op 3 november

Kom verhalen, gedichten of columns schrijven. In het Nederlands. Je krijgt hulp van een professionele schrijver: Esther Sprikkelman. Je beste teksten verschijnen in een boekje.

Foto van writer-in-residence Lina Simutytė naast een foto van het Besiendershuis in Nijmegen

Writer in Residence 2022: Lina Simutytė

We bieden jaarlijks een internationale opkomende schrijver een residentie in het Besiendershuis te Nijmegen. Dit jaar nodigden we in samenwerking met het Litouws Cultureel Instituut Lina Simutytė uit.

nimma aan zee poster

Te zien op Nimma aan zee: Toekomstdenkers – Eva Meijer

Op zaterdag 10 juni, tijdens het kunst voor klimaat festival Nimma aan zee, reizen we naar een toekomst tijdens een debat onder begeleiding van bekend schrijver en kunstenaar Eva Meijer.