Het boek Faya Lobi van Ange Jessurun is een ode aan haar Chinese overgrootvader die in 1865 naar Paramaribo reisde op zoek naar een beter leven. Inmiddels is bij Wintertuin Uitgeverij de derde druk verschenen. Van 13 mei tot 17 juni komt de Curaçaose schrijver naar Nederland voor een boektour en zal zij in het kader van Keti Koti een bezoek brengen aan verschillende steden om haar verhaal te delen.

Over Faya Lobi
De op waargebeurde verhalen gebaseerde roman Faya Lobi  geeft een persoonlijk beeld van onder meer het slavernijverleden van Jessuruns familie, waar Ange na veel spitwerk achterkwam. Met dit boek wil zij mensen inspireren om zich te verdiepen in hun eigen geschiedenis: ”Ik ben achter bijzondere verhalen gekomen die ik anders nooit had geweten.” Het verhaal begint met haar Chinese overgrootvader Atsjak, een jonge man die in 1865 vanuit Hongkong naar Paramaribo vertrekt. Tijdens de oversteek verruilt hij uit angst voor zwarte mensen zijn achternaam met Jong Baw. Eenmaal in Suriname wordt hij verliefd op de zwarte Emelia, die met haar hele familie in 1859 vrijgekocht werd uit de slavernij. Deze liefde is de start van 200 jaar vurigheid in de diaspora.

Herdenkingsjaar Slavernijverleden
Op 1 juli 2023 herdenken we de slavernij en wordt de vrijheid gevierd. Vanaf dan wordt een jaar lang in het hele koninkrijk extra aandacht besteed aan deze verschrikkelijke tijd in de geschiedenis tijdens het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Het verhaal dat Ange Jessurun vertelt is een essentieel onderdeel van deze historie, die bij veel inwoners van Nederland, Suriname en de Nederlandse Antillen resoneert. Faya Lobi zorgt voor bewustwording van het slavernijverleden en neemt de lezer mee op duizelingwekkende ontdekkingstocht.

Wil je Ange ontmoeten en meer horen over Faya Lobi en haar familiegeschiedenis? Tijdens haar Nederlandse boektour zal zij op de volgende plekken spreken:
13 mei (13u tot 16u): Theater de Vaillant – Dutch Caribbean Book Club. Tickets € 15,-.
19 mei: Florence Den Haag – Literatuurdag Wayaca
20 mei: Stichting Keti Koti Tilburg – in gesprek met Carla Mohammed.
1 juni (20u – 22u): Pakhuis de Zwijger – Boekpresentatie Faya Lobi. Gratis toegang.
13 juni: Boekpresentatie Hijman Ongerijmd Arnhem.

MEER NIEUWS

Stapels met boekjes van Vitamines voor de geest.

Zomereditie Vitamines voor de Geest

Met Vitamines voor de Geest brengen we kunst en cultuur tot achter de voordeur.

opgemaakte afbeelding met tekst 'oproep: traineeship voor literair programmamakers'

Ben jij een literair programmamaker in spe?

In september 2023 start het eerste, eenjarige traineeship voor literair programmamakers. Iets voor jou?

De tweede editie van het Vergezichtenfestival vindt plaats op het azc in Nijmegen-Oost

Kom op 17 juni naar dit festival vol gerechten en verhalen voor jong en oud.